Werkt een zonneboiler in de winter?

Overweeg jij een zonneboiler, maar vraag je jezelf af of deze in de winter nog wel functioneert? Om de vraag te beantwoorden, leggen we je eerst uit hoe een zonneboiler werkt. Daarna vertellen we hoe dit dan in de winter werkt. We kunnen wel alvast verklappen dat je met een zonneboiler nooit onder een koude douche komt te staan, ook niet in de winter.

Hoe werkt een zonneboiler?

Bij WarmteMakers installeren we zonneboilers met zogenaamde heatpipes. Deze heatpipes liggen op je dak en zijn gevuld met een vloeistof (onder andere glycol). De temperatuur van deze vloeistof loopt op doordat er (zon)licht op valt. De temperatuur van deze vloeistof kan in de zomer oplopen tot wel honderd graden. De opgewarmde vloeistof wordt naar het boilervat gestuurd over een warmtewisselaar. Via de warmtewisselaar wordt het water in het boilervat opgewarmd en kun jij warm douchen met het water uit het boilervat.

Het is goed om te weten dat de vloeistof in de heatpipes van een zonneboiler al opwarmen met daglicht, het hoeft niet per sé zonneschijn te zijn. Ook in de winter is er daglicht om de vloeistof op te warmen, echter niet genoeg om jouw warm waterverbruik volledig af te dekken. Maar, al is het buiten maar zeven graden, dan warmt het water in jouw zonneboiler nog steeds op tot veertig graden.

Een zonneboiler in de winter

In de winter schijnt de zon niet iedere dag en is het minder lang licht. Maar op sommige dagen in de zomer is het ook bewolkt. Wat gebeurt er dan met je zonneboiler? Heb je dan plots een koude douche? Gelukkig niet! Het boilervat zelf is voorzien van een elektrische back-up. Het water in het boilervat kan dus ook elektrisch worden opgewarmd.

Naast de zonneboiler is er zelfs nog een extra back-up voor warm water. Omdat jouw zonneboiler alleen voor warm tapwater zorgt en niet voor warme radiatoren of vloerverwarming, heb je altijd nog een ander systeem naast jouw zonneboiler staan die voor de verwarming zorgt. Mocht jouw zonneboiler niet voldoende warm water leveren, kan jouw verwarmingssysteem ook bijspringen om warm water te maken.

Is een zonneboiler een goed idee?

Ja! Ook in de winter warmt jouw zonneboiler water op en er is dus altijd ook nog een back-up aanwezig als de zonneboiler het niet meer aankan. Bovendien bespaar je met een zonneboiler tot 50% op jouw gasverbruik voor warm tapwater. Heb je interesse in een zonneboiler? WarmteMakers komt graag bij jou langs om een advies op maat te geven.

Vraag jouw gratis advies aan

* Geeft verplicht veld aan
Waarin heeft u voornamelijk interesse?
Hoe kunnen wij u helpen?